Hótalpazás

Unod a banánt? Nem tudod, merre indulj? Utazz velünk!

Hótalpas túrák

Izgalmas helyek várnak rád fantasztikus kilátásban lehet részed és persze a hótalpazáshoz elengedhetetlen a sok hó. Egy hótalpas túra alkalmával bebarangoljuk a legszebb völgyeket, ellátogatunk befagyott hegyi tavakhoz túrázunk a csodás fenyőerdők, hatalmas hegyek között és begyűjtheted az új kalandokat amiket a hótalpas túra kínál. Hamar megismerkedsz egy vidám csapattal és nem gond, ha akár teljesen kezdőként is vágsz bele. Elég ha egy hótalpas túra erejéig velünk tartasz!

Dachstein hótalpas túra

Tél, hó, Ausztria - háromnapos" fennalvós" hótalpas túra
Indulási időpont: 2017. Március 10. – Március 12.
Részvételi díj:

Tovább

Dolomitok téli hótalpas túra

Hótalpas túra a Dolomitok legszebb részein
Indulási időpont: 2017. Március 10. – Március 15.
Részvételi díj: 63.000 Forint/fő

Tovább

Kétnapos hótalpas túra Ausztriában

Semmering és Stuhleck legszebb részei hótalpon
Indulási időpont: 2017. Február 25. – Február 26.
Részvételi díj: 19.900 Ft/fő (apartmanfüggő)

Tovább

Egynapos hótalpas túra Ausztriában: A Rax-fennsík

A fennsík és a havas fenyvesek birodalma
Indulási időpont: 2017. Február 18.
Részvételi díj: 11.900 Ft/fő

Tovább

Hótalpas túra Erdélyben: Padis-fennsík

Életed egyik legszebb téli túrájára jöhetsz velünk ezen a télen a Pádis-fennsíkra
Indulási időpont: 2017. Február 15. – Február 19.
Részvételi díj: 44.900 Ft/fő

Tovább

Plitvicei-tavak télen

Egynapos téli kalandozás Horvátország legszebb nemzeti parkjában.
Indulási időpont: 2017. Február 11.
Részvételi díj: 13.900 Forint

Tovább

Hótalpas túra a SCHNEEBERG csúcsára

Egynapos kiscsoportos csúcstúra a Klosterwappen 2075 méteres csúcsára
Indulási időpont: 2017. Február 04.
Részvételi díj:

Tovább

Zakopane és a Lengyel-Tátra: Téli túra hótalppal

A behavazott Magas-Tátrába és Zakopánéba hívunk egy izgalmas téli túrára!
Indulási időpont: 2017. Február 03. – Február 05.
Részvételi díj: 29.900 Ft/fő

Tovább

Egynapos hótalpas túra a Felvidéken: DONOVALY

Egynapos hótalpas kirándulására hívunk az Alacsony-Tátrába, Donovaly környékére.
Indulási időpont: 2017. Január 28.
Részvételi díj: 7.900 Ft/fő

Tovább

Hótalpas túra és síelés a Déli-Kárpátokban

A tél egyik legszebb túrája és síelése a csodás Kárpátokban: Bucses, Csukás és a Keresztény-havasok
Indulási időpont: 2017. Január 25. – Január 29.
Részvételi díj: 44.900 Ft/fő

Tovább

Kétnapos hótalpas túra a Raxon

Találkozzunk Ausztriában egy látványos hótalpas túrán a Rax-fennsíkon, januárban!
Indulási időpont: 2017. Január 21. – Január 22.
Részvételi díj: 22.900 Ft/fő

Tovább

Egynapos hótalpas túra Ausztriában: STUHLECK

Egynapos hótalpas túra Ausztriában a Stuhleck 1872 méter magas csúcsára.
Indulási időpont: 2017. Január 21.
Részvételi díj: 8.900 Ft/fő

Tovább

Hótalpas gerinctúra az Alacsony-Tátrában: CHOPOK és GYÖMBÉR

Kétnapos hótalpas kalandozás az Alacsony-Tátra legmagasabb és leglátványosabb csúcsain.
Indulási időpont: 2017. Január 14. – Január 15.
Részvételi díj: 19.900 Forint

Tovább

Egynapos könnyű hótalpas túra Ausztriában: SEMMERING

Egynapos ausztriai hótalpas túra a hó és a magas hegyek birodalmába
Indulási időpont: 2017. Január 14.
Részvételi díj: 9.900 Ft/fő

Tovább

Plitvicei-tavak télen

További ajánlataink

Lorem ipsum dolor sit amet


Fontos tudnivalók a hótalpazásról

Mi az a hótalp?

A téli túrázás egyik legkönnyebben használható eszköze a hótalp, ami olyan eszköz, amely a bakancsra rögzítve megnöveli talpfelületet, így a mély hóban sem süllyed el viselője. A hó minőségétől függően persze besüppedünk némileg, de már jóval kevésbé, mint a talpak nélkül. Használatához semmilyen előképzettség nem szükséges.

Milyen az a hótalpas túra?

A hótalpas túra nem igényel különösebb technikai tudást, már az első néhány lépés után rájössz a helyes mozgásra, így akkor is sikerélménnyel hótalpazhatsz a behavazott ösvényeken, ha előtte nem volt ilyen jellegű tapasztalatod. Ha esetleg nordic walkingoztál már, vagy a sífutás területén van valamilyen tapasztalatod, akkor pedig kifejezetten gyerekjáték az egész.

Milyen felszerelés szükséges még?

A hótalp mellé elengedhetetlen kellék a síbot vagy túrabot, hótányérokkal. Ezekkel az eszközökkel felvértezve hatékonyan tudsz haladni a hó felszínén, olyan helyeken is, ahol hótalp nélkül szó szerint derékig süllyednél. A hótalpak kötése nem igényel olyan speciális, merev talpú hegymászó bakancsot, mint amilyen a hágóvasakhoz vagy túrasílécekhez kell, így sima (impregnált) bakancsban is lehet hótalpazni. A lábszárvédő (kamásli) viselése viszont fontos, hiszen azt mindenképpen meg kell akadályozni, hogy a hó a bakancsba kerüljön.

Általában minden típusú bakancsra könnyen és gyorsan felszerelhetőek a talpak, de célszerű ezt indulás előtt ellenőrizni. Fontos, hogy olyan talpat béreljünk vagy vásároljunk, ami a bakancsméretünknek, és a testsúlyunknak megfelelő. Vásárlás esetén szívesen segítünk kiválasztani mindenkinek a számára legmegfelelőbb felszerelést!

Milyen hótalpak vannak?

A túraboltok választéka hótalpakból is nagy, jellemzően két csoport kapható:

Az egyik a teljesen műanyag talpak csoportja, ahol mind a hóval érintkező rész, mind a kötés, hideget jól tűrő műanyagból készül. Ilyen talpakat bérelünk a túráinkra.

A másik csoport esetén a keret általában könnyű alumínium, és erre egy rugalmas neoprén huzatot feszítenek, majd ide jön a bakancsot tartó kötés, ami általában szintetikus szalag, csatokkal.

Mindkét típus alján éles karmok találhatóak, megelőzve a túrázó megcsúszását a jeges (firnes) hófelületen. Ezek segítenek a meredekebb szakaszon való felfelé haladásban is.

Milyen nehéz egy hótalpas túra?

Ha megvan a hótalpunk, már indulhatunk is a havas tájakra túrázni! Nagyon fontos, hogy a napi távokat úgy állítsuk össze, hogy az időjárásnak, és a résztvevők erőnlétének megfelelő legyen. Kezdő túrázók esetén elég a 400-500 méter szintkülönbség, 10 km körüli túrahosszal. Ezt könnyű teljesíteni, és élvezhető a téli túrázás minden szépsége is. Ennél hosszabb túrák már nagyobb felkészülést igényelnek a résztvevőktől. Fontos megnézni az időjárás mellett a lavinaveszélyre figyelmeztető weboldalakt is! A kihelyezett táblák tiltásait is mindenképp be kell tartani! Hosszabb vagy komolyabb túrákra érdemes szervezett túra keretein belül vagy gyakorlott túravezetővel elindulni, megelőzve ezzel az esetlegesen bekövetkező baleseteket!

Mi elsősorban könnyű és kezdő hótalpas túrákat szervezünk, hogy minél több emberrel megszerettessük ezt a kirándulási formát, de természetesen nehezebb haladó túrákat is találtok az ajánlataink között!

Hogyan öltözködjünk, és mit vigyünk magunkkal?

Ajánlott öltözet: alsó és felső aláöltözet, felülre egy vékonyabb pulóver, mellény, és erre egy szélálló bélelt réteg kapucnival. A nadrág mindenképp legyen szélálló, lehetőleg impregnált. Fontos mindig rétegesen öltözni, ha melegünk van, le tudjunk venni egy réteget.

Meleg sapka, kesztyű, símaszk, napszemüveg (síszemüveg), naptej, fejlámpa, termosz, élelem és folyadék, mindenképp legyen nálunk, még akkor is, ha rövid túrára indulunk. A feltöltött mobiltelefonokat a hegyi szolgálatok telefonszámával együtt, ne hagyjuk otthon! Utasbiztosítást mindenképpen kössünk, túrázásra/síelésre, „sport-extra” szolgáltatással, mert a normál és bankkártyás biztosítás vagy európai egészségbiztosítási kártya nem megfelelő!

Ki jöhet a túrákra?

Bárki, aki szereti a túrázást, kirándulást és a természetet, kortól és nemtől függetlenül. Ha átlagos kondival rendelkezel (és elszánt vagy) vagy inkább sportossal, és szoktál néha túrázni, mozogni, szereted a kalandokat, akkor bátran vállalkozz, mert sok új élmény vár Rád! Kezdő hótalpazóknak mindenképpen érdemes szervezett túrára menni, mivel a hegyek és az időjárás télen sokkal több veszélyt jelentenek, mint máskor. Egy szervezett túrán, hozzáértő és tapasztalt túravezetők vannak, akik mindenben segítik a résztvevőket, probléma esetén pedig megoldják azokat. Általában 1-2 napos szervezett hótalpazások a jellemzőek, de megtalálhatóak a 3-4 napos hosszabb, távolabbi és izgalmasabb túrák is a kínálatunkban.