Hótalpazás

Kétnapos hótalpas túra Ausztriában

Semmering és Stuhleck legszebb részei hótalpon



2017. Február 25. – Február 26.

19.900 Ft/fő (apartmanfüggő)


Kétnapos hótalpas túra célpontja az Alpok hozzánk közeli hó biztos területe. A két túra helyszíne közel van egymáshoz és hazánkhoz, így magyar honban lakunk, de magashegyi környezetben túrázunk. Esti ráadásként, profi borkóstolóra fogunk invitálni!

 

Részletes program

Szombat, a hótalpas túra napja Semmeringen: a Hirschenkogel és az Erzkogel:

Hajnalban találkozunk a Budapesten, a Planetáriumnál. 5.15-kor a „sógorok” felé vesszük az irányt és meg sem állunk (útközben egy rövid kávészünetet leszámítva) a hegyekig. Célunk az osztrákok és a magyarok között is népszerű terület, a Semmering régió. Megérkezés után a szükséges felszerelésünket megkapjuk a túravezetőktől, akik megismertetnek a hótalpak használatával, majd a hegy felé vesszük az irányt. Felcsatoljuk a talpakat a hóviszonyok függvényében a hátizsákunkra vagy a bakancsainkra (900 m). Gyalogosan hótalpon (vagy kabinos felvonóval) túrázunk fel 1340 méterre hangulatos fenyőerdőn keresztül, majd némi akklimatizáció (kávé és rétes szünet) után a gerinc mentén haladunk. Megmásszuk a közeli kilátót, majd a túraútvonalon némi lelkesítő kapaszkodás után előbb az Erzkogel keresztje (1504 m) tűnik fel. Itt igazi csúcspanoráma fogad, jól látszik a szomszédos Schneeberg és a Rax 2000 méter feletti csúcsa is. A fotószünet után a túra pihenőpontját, a Pollereshütte menedékházat érjük el. Innen a hótól roskadozó fenyvesek között ereszkedünk le a völgybe, majd a faluban sétálunk el a Zauberberg felvonó állomásához. Sopronba vacsoraidőszakban érkezünk. Este lehetőség van a környék egyik híres pincészetébe - a Taschner Bor- és Pezsgőházba - ellátogatni. A hangulatos kóstolón megismerkedünk testközelből a régió boraival, de a pezsgőkészítés titkai sem maradnak rejtve előlünk. 
(Túratáv: 10 km, szintemelkedés fel: 600 méter (250 méter felvonóval), menetidő 4-5 óra.)

Vasárnap, a hótalpas túra napja Ausztriában: Stuhleck meghódítása:

Reggeli után összepakolunk, kiköltözünk a szállásunkról, és ismét a szomszédos hegyek felé buszozunk. Ma sem utazunk messzire, alig egy óra utazás után már Spital am Semmering falucskában vagyunk. Felébresztjük a hótalpainkat és a völgy vége felé indulunk. Utunk 850 méterről folyamatosan emelkedik a behavazott fenyvesek között, majd lassan elérünk néhány kisebb tisztást, ahonnan a környező hegyek is feltűnnek. A Karl Lechner háznál pihenünk (1450 méter), energiával újra töltődve leküzdjük a következő 400 méteres szintkülönbséget. A gerincen már teljes körpanoráma fogad, ezért a látványban gyönyörködve könnyedén tesszük meg az utat az 1782 méteren álló csúcskeresztig, valamint a mellette álló menedékházig. A jól megérdemelt túrós és almás rétesek elfogyasztását követően elkezdjük az ereszkedésünket a közeli sípályák irányába. Lefelé könnyedebben haladunk és lehet közben hócsatázni, bukfencezni a mély hóban. Később komótosan beérkezünk a fenyvesek vidékére, hogy napnyugtára újra a buszuknál találjuk magunkat. Miután a síelős csapat is leérkezett a pályákról, elindulunk Magyarország irányába. Hazaérkezés és a búcsú pillanata az utastársaktól, vasárnap késő este várható Budapesten.
(Túratáv: 12 km, szintemelkedés: 930 méter, menetidő 7-7,5 óra)

Mikor és mennyi?

Indulási időpont: 2017. február 25-26. (szombat-vasárnap)
Részvételi díj: 19.900 Ft/fő-től (apartman függően)

Szállás

Szállással kapcsolatos tudnivalók: