Hótalpazás

Dolomitok téli hótalpas túra

Hótalpas túra a Dolomitok legszebb részein



2017. Március 10. – Március 15.

63.000 Forint/fő




Dolomitok az egyik legszebb és legváltozatosabb célpont a túrázók, és síelők körében Európában. Erre a vidékre látogatunk el túránk keretében. Hótalpaink segítségével bebarangoljuk a legszebb völgyeket, ellátogatunk befagyott hegyi tavakhoz, és a Novolau 2500 méter feletti csúcsáról is körbetekintünk. Este a hangulatos kis hegyi falvak várnak bennünket. Tarts velünk, fedezzük fel együtt e páratlan vidéket!

 

Részletes program

Péntek: Indulás Budapestről az esti órákban, Szlovénia irányába. Éjszaka átbuszozunk Ausztriába majd Olaszországba, hogy a következő reggel már a havas hegyek világába érjen bennünket.

Szombat: Reggeli órákban ékezünk meg a Dolomitok egyik legszebb részére, a Cortina d’ Ampezzo környéki hegyek alá. Buszukkal a Cinque Torri csoport sípályájának parkolójáig utazunk (1900 m). Itt összekészülődünk a túrára, majd megismerkedünk a hótalpak használatával, begyakoroljuk a haladást a meredek, nehezebb szakaszokon is. Útvonalunk a Dolomitok fenyvesei között kanyarog felfelé, majd az első pihenőnkre már a Cinque Torri menedékházánál lesz lehetőségünk (ide a parkolótól felvonóval is fel lehet jönni). Erről a pontról már jól látszik túránk célpontja, a szomszédos hegytetőn álló Novolau csúcs és a menedékház. Erőt gyűjtünk a következő szakaszra, ami az Averau-házig tart (2418 m). A „hüttében” lehetőségünk van megkóstolni a menedékház specialitásait.  Innen a gerincen haladunk felfelé, és egy rövid meredek szakasz végén már a csúcsra is érkezünk (2574 m). Páratlan körpanoráma fogad a környező hegyekre. Megpihenünk, majd visszaereszkedünk az Öt torony irányába a buszunkhoz. A síelő csapattal kiegészülve továbbutazunk a szállásunk irányába a késő délutáni órákban. Sötétedés után érkezünk meg a Ravascletto közelében található hotelba, ahol már meleg vacsorával várnak bennünket.
(Túratáv: 12 km, szintkülönbség: 690 méter, menetidő 6 óra.)

Vasárnap: Rövid buszozás után Foni Avoltri hangulatos településéről indulunk gyalogosan a régi márványbányászati útvonalon. Nemsokára letérünk, és a túraútvonalunkon már hatalmas behavazott fenyvesek fogadnak bennünket. Útközben egy látványos szurdok felett is elhaladunk, majd egyre feljebb haladunk a téli mesevilágban, és 1500 méteren egy kis kápolnánál megpihenünk. Innen már nincs mesze a célunk, a befagyott Bordaglia-tó. A tóparton a tél csendje fogad bennünket és itt igazán élvezzük a felénk tornyosuló hegyek leírhatatlan panorámáját. Lefelé a sziklafalak tövében haladunk a Degano patak irányába, majd innen a völgybe érkezve a kiinduló falunk irányába túrázunk vissza. Buszunkhoz érve még a síelő csapatot felvesszük, és közösen érkezünk a szállodába. Este még sétálhatunk a környékén, majd levezető beszélgetés a bárban :)
(Túratáv: 10 km, szintkülönbség: 800 méter, menetidő 6-7 óra.)

Hétfő: Reggeli után Ravascletto felső sípályáihoz buszozunk (1320 m). Járművünket hótalpara váltjuk, és a környező nagy hegyek környékének felfedezésére indulunk. Célunk a környék legmagasabb csúcsa a Monte Tamai (2000 m). Utunk első szakasza fenyvesben vezet, majd egyre feljebb kapaszkodva kinyílik a táj. Itt már érezzünk, hogy szintén jó helyen járunk! A Dolomitok páratlan téli arca kacsint le ránk, és ez feltölt energiával, ami egészen a csúcsig hajt. A tejes körpanoráma magunkba, és fényképezőgépekbe zárása után visszaereszkedünk a sípályák irányába, ahol lassan vár már vár bennünket egy menedék, ami finom süteményeket, kávékat rejt a túrázók számára. A sípályák zárásár a mi is visszatúrázunk a kiindulópontunkra, ahol még egy levezető sétát tehetünk a „síelős hütték” világába, majd vacsorára már a szállásunkon is vagyunk egy tökéletes (túra)nap végén :). Este levezető sztorizgatás a gőzölgő leves felett …
(Túratáv: 10 km, szintkülönbség: 680 méter, menetidő 5-6 óra.)

Kedd: Reggel kiköltözünk a szállásunkról, és a Dolomitok egyik legszebb része felé indulunk. Busszal alig egyórányira lévő Misurina-tó partján (1756 m) tartunk egy rövid fotószünetet, majd innen már hótalpakon indulunk tovább. Behavazott fenyvesek kísérik utunkat, majd lassan a törpefenyvesek vidékére érve kitárul a táj, és nemsokára elérjük a Col de Varda menedékházat 2106 méter magasan. Itt megpihenünk egy hamisítatlan menedékházi forró csoki mellett, majd folytatjuk utunkat a Viero hágó irányába. Útközben látszanak a környező híres hegycsúcsok, a Sorapiss, a Marmolada, Tofana és a Cristallo is. Cita di Capi menedékháznál (2100 m) még erőt gyűjtünk, és a vállalkozó kedvűekkel feltalpalunk a ház feletti 2264 méteres csúcsra. Visszafelé a már ismert útvonalon megyünk a tóparton várakozó autóbuszunkhoz. Innen Cortina városba megérkezve van lehetőségünk egy esti városnézésre és beülhetünk egy hamisítatlan olasz pizzára, majd az esti órákban élményekkel feltöltődve buszra szállunk és hazaindulunk.
(Túratáv: 17 km, szintkülönbség: 470 méter, menetidő 7-8 óra.)

Szerda: A kora reggeli órákban érkezünk meg Budapestre, ahol már remélhetőleg vár bennünket a tél után a tavasz.

Mikor és mennyi?

Időpont: 2017. Március 10-15 (péntek este - szerda)
Részvételi díj: 63.000 Ft/fő.

Szállás

Képek a szállásról

Dolimitok HotelszobaDolimitok Hotelszoba2Dolimitok Hotelszoba 3szemelyesDolomitok BarDolomitok EtteremDolomitok Etterem2Dolomitok FurdoDolomitok HotelDolomitok SzallasDolomitok Szallas BarDolomitok SzobaDolomitok VacsoraHotel FurdoszobaHotelszobaSappada SzallasSzallas Sappada

Utazás

Költség

63.000,- Forint

Költség tartalmazza

Költség nem tartalmazza